13. huhtikuuta 2015

Puolitoista vuotta sitten!

Olette paljon kyselleet miksi olen sairaslomalla ja miksi käyn paljon sairaalassa? Olen myös itse muutamaankin otteeseen maininnut kiireisistä viikoista, useista sairaala käynneistä ja luulenpa, että olen myös joskus maininnut tästä varpaastani, josta puhutaan tänään. Nyt haluan kertoa teille siitä enemmän tai no sen mitä itse siitä tiedän. Mun on jo monesti pitänyt kirjoittaa tästä, mutta aina se on vaan jäänyt luonnoksiin lojumaan ja mielessä on käynyt, että ehkä sitten joskus julkaisen tämän.


Tasan puolitoista vuotta sitten olin lenkillä Viljamin kanssa ja tunsin ensimmäistä kertaa kipua pikkuvarpaan viereisessä varpaassa. Ajattelin, että olen joko lyönyt sen johonkin tai rasittanut liikaa ja se on kipeytynyt. Seurasin tilannetta kuukauden ja toisenkin, kunnes kipu rupesi yltymään ja oli pakko varata lääkärille aika. Sain ajan ja lääkäri oli sitä mieltä, että siellä on murtuma/rasitusmurtuma. Kävin röntgenissä ja kaikki oli siellä kunnossa. Varvasta hoidettiin siis rasitusvammana.

Seurasin jälleen tilannetta 3kk ja mikään mitä tein ei auttanut. Menin lääkäriin jälleen, eikä ne osannut sanoa oikein mitään. Laitto lähetteen fysioterapiaan. Kävin fysiossa muutaman kuukauden ja ei ei ei vieläkään mistään ei ollut apua. Tässä vaiheessa rupesin olemaan jo hermoromahduksen partaalla.


Taas varasin lääkäriin ajan, josta vihdoinkin suostuttiin kirjoittamaan lähete Kanta-Hämeen keskussairalaan fysiatrian polille, jonotus aika noin puoli vuotta. Kivut oli aivan kamalat ja lopulta mun oli pakko hakea sairaslomaa. Kävin yksityisellä fysioterapeutilla, muutaman kerran lääkärissä pistättämässä kortisoonia ja hankin pohjalliset kenkiin. Mutta uskokaa tai älkää, mistään ei ollut apua.


Vihdoinki sain ajan fysiatrian polille, jossa ensimmäinen epäilys oli Mortonin neurooma eli hermopinne/kasvain. Olin jo jutellut asiasta yksityisen ortopedin kanssa, joka epäili kanssa samaa. Sain vihdoinkin lähetteet lisätutkimuksiin ja vielä kerran koitettiin olisiko kortisonipistoksesta apua. Voin kertoa, että mikään ei ole ikinä sattunut niin paljon, kun jalkapohjaan piikin pistäminen. Pistoksesta sainkin allergisen reaktion ja taas oltiin sairaalassa.


Lisätutkimuksiin oli pitkät jonot, joten kävin yksityiselle jälleen joka laitto lähetteet kiireellisenä ja sainkin ajat suht. nopeasti. Kävin hermoratatutkimuksessa, röntgenissä, magneetissa ja ulrtassa. Rukoilin melkein, että mun jalasta löytyisi jotain mikä voitaisiin poistaa. Menin kuulemaan tuloksia ja SIELLÄ ei ole mitään poikkevaa? Ei mortonia, ei murtumaa, ei luunosia, ei mitään? Diagnoosina sain käteen CRPSI 1 ja sairaslomaa sekä kuntoutusta.

Jälleen painelin yksityiselle, joka vahvisti mun epäilyt eli se ei voi olla CRPSI, josta olin itsekin melkein 100% varma. Lopulta olin jo niin epätoivoinen, että pyysin yksityiseltä lähettettä Tays:siin jalkakirurgin puolelle.


Mulla ei ole mitään pahaa sanottavaa Hämeenlinnan sairaalasta. Siellä ei vain ole jalkoihin erikoistunutta kirurgia ja sain sieltä kieltävän päätöksen, että jalkaa ei avata, eikä lähetettä sieltä tampereelle tule. Niiden mukaan sitä pitäisi nyt vain kuntouttaa, mutta taas yksityisen jalkoihin erikoituneen ortopedin mielestä se pitäisi leikata, koska siellä selvästi tuntuu joku, mutta mikä se on? Voin kun omistaisin kristallipallon, niin olisin tyytyväinen.

Nyt sain ajan Tays:siin 29.4. Toivon, että siellä oltasiin viisaampia ja mulle osattaisiin kertoa edes jotain. Sairaslomalla olen ollut noin 8kk ja tämä on ollut mun elämäni pisin ja kivuliain 8 kuukautta. Joka aamu kun nousen sängystä se alkaa ja jokainen askel tuntuu puukon iskulta varpaassa. Istuessa ei ole mitään kipuja, mutta saman tien kun nousen seisomaan ja lähden kävelemään se alkaa.


Leikkaus voi toki vaan pahentaa kipuja tai sitten se voi parantaa. Mutta mulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa? Joko saada siihen parannus tai oppia elämään sen kanssa, jolloin joudun miettimään mihin ammattiin lähden opiskelemaan, koska näillä kivuilla en voi tehdä haluamani ammatin töitä.

Olen myös tällä hetkellä kirjoilla Hämeenlinnan kipupolilla, josta sain juuri paperit ja uuden aloitettavan hoidon varpaaseen. Nyt siihen koitetaan Zostrix -voidetta ja Qutenza -hoitoa. Kun siirryn Tampereelle käynnit Hämeenlinnassa loppuu. Toivottavasti olen tehnyt oikean ratkaisun.


Rahaa on mennyt paljon jo pelkästään lääkäreillä juoksemiseen, hermot on ollut kireällä, säryt ovat olleet kovat, aikaa on mennyt tuhottomasti, kaikki maailman särkylääkkeet on koitettu ja tässä sitä nyt ollaan vielä puolentoista vuoden jälkeen elossa, vaikka olen muutaman kerran luullut, että nyt mä kuolen näihin kipuihin!

Mä osaan kyllä piilottaa kivut ja jos joku tulee mua vastaan, niin voin olla 100% varma, että hän ei ikinä arvaisi, missä sopassa mä olen yhden varpaan takia. Siis voitteko uskoa varpaan?

Olen myös kärsinyt tässä samalla kroonisesta nokkosrokosta, allergioista, migreenistä, napa ongelmasta, selkä säryistä, rytmihäiriöistä, paniikkihäiriöstä ja kaikesta pienestä muusta. Joten pyytäisin kiltisti nyt edes pientä taukoa!


Toivon, että olen loppukuusta viisaampi ja hommat lähtisi etenemään. :) Kyllä tästä vielä selvitään!

Tähän ei voi enää muuta sanoa kuin, AI V** mun VARBAS!

Allekirjoitus-Purkkimafia

3 kommenttia:

 1. Joku
  maanantai 13. huhtikuu 2015 at 18:27 (1 kuukausi ago)
  Mihin ammattiin tekstissä viittasit? :)

  Vastaa

  Fani
  tiistai 14. huhtikuu 2015 at 07:57 (1 kuukausi ago)
  Lähihoitajaksi haluaisin, mutta en osaa vielä sanoa voinko opiskella itseni siihen ammattiin. :)

  Vastaa

  Emmi
  maanantai 13. huhtikuu 2015 at 19:35 (1 kuukausi ago)
  Kuulostaa ihan uskomattomalta ja kamalalta! Voimia ja jaksamista sulle, toivottavasti sun varvas saadaan parannettua pian!

  Vastaa

  Fani
  tiistai 14. huhtikuu 2015 at 07:58 (1 kuukausi ago)
  Kiitos! Kyllä tämä aika on ollut kovin pitkä ja epätietoisuus on pahinta!

  Vastaa

  rose86
  maanantai 13. huhtikuu 2015 at 19:39 (1 kuukausi ago)
  AUTS! Aika häijyä noin pitkäaikainen kipu, ja se kun ei mitään kuitenkaan oikein löydy :/ Toivottavasti pian helpottaa tuo ja kaikki muutkin vaivat.

  Vastaa

  Fani
  tiistai 14. huhtikuu 2015 at 07:59 (1 kuukausi ago)
  Eniten tätä on pidentänyt kauhean pitkät jonot joka paikkaan ja se, että Hämeenlinnasta oltaisiin heti voitu laittaa lähete Tampereelle, koska täällä ei valitettavasti ole tähän erikoistuneita lääkäreitä. :/

  Vastaa

  Henna / One of Beauty's Daughters
  maanantai 13. huhtikuu 2015 at 19:43 (1 kuukausi ago)
  Mä voin jollain tasolla samastua, vaikka mun kivut ei noin lamaannuttavia olekaan. Kuitenkin se, että koko ajan sattuu eikä vastausta löydy. Toivottavasti kuun lopussa saat jotain apua kipuusi :(

  Vastaa

  Fani
  tiistai 14. huhtikuu 2015 at 08:00 (1 kuukausi ago)
  Ymmärrät siis varmasti hyvin! Toisaalta kipu, kuin kipu mihin ei löydy vastausta on kamalaa. :/
  Nyt vaan toivotaan, että Tampereella osattaisiin auttaa ja saisin pian avun varpaaseen. :D

  Vastaa

  Jonna H.
  maanantai 13. huhtikuu 2015 at 20:41 (1 kuukausi ago)
  Mä niin toivon, että toi Tampere tän kuun lopussa toisi jotain ratkaisua asiaan. Kuulostaa todella inhottavalta ja kivuliaalta vaivalta. :(

  Vastaa

  Fani
  tiistai 14. huhtikuu 2015 at 08:00 (1 kuukausi ago)
  Sitä se on. :/ Nyt vaan toivotaan parasta ja pelätään pahinta. :(

  Vastaa

  Katri
  tiistai 14. huhtikuu 2015 at 04:14 (1 kuukausi ago)
  Toi on kyllä niin väärin!! :( Ja käsittämätöntä että pitää mennä ykstyiselle että saa kunnon apua. -__- Mutta pidetään peukut (ja varpaat hehehhe) pystyssä että vihdoin sua voitais siellä Tampereella auttaa ja kaikki selviäis! ♥ Oot rakas ♥

  Vastaa

  Fani
  tiistai 14. huhtikuu 2015 at 08:03 (1 kuukausi ago)
  Niin, tiedät varmasti tunteen… :/ Pidetään kaikki nousevat osat pystyssä, että joku olisi viisaampi ja osaisi auttaa mua tässä.<3
  Oot kanssa rakas<3

  VastaaPoista
 2. Jonna
  tiistai 14. huhtikuu 2015 at 07:44 (1 kuukausi ago)
  Voi ei :( Toivottavasti nyt löydetään vika! Kivun kanssa eläminen on kauheaa!

  Suomalaista terveydenhoitoa kehutaan aina niin paljon, mutta omien kokemusteni mukaan, kyllä ihminen jätetään aika herkästi oman onnensa nojaan eikä tutkita kunnolla. Varsinkin jos olet nuori. Itse tappelin aikoinani paljonkin lääkärien kanssa ja lopulta mulla todettiin hoitovirhe. Sitten kun sain vauvan, mulla alkoi mystiset nivelkivut joiden takia sain tehdä hartiavoimin töitä, että mut otettiin tutkimuksiin ja ylipäätään tosissaan. Kyllä senkin matkan aikana olen kuullut mitä hulluimpia diagnoosivaihtoehtoja mikä mahdollisesti on nivelkipujen takana. Lopulta pääsin erikoislääkärille ja mulla todettiin alkava nivelsporiasis joka on näiden kipujen takana.

  Lääkärin sanaan luotetaan liikaa ja tyydytään ensimmäiseksi annettuun vaihtoehtoon. Jos lääkäri sanoo, ettei vikaa ole, moni tyytyy siihen. Jos kivut jatkuvat, aletaan vihjailemaan, että kuvittelet ne kivut. Se on kovin loukkaavaa ja niin ei pitäisi missään nimessä tehdä.

  Pysyt vaan lujana ja pidä puoliasi <3 Kun on omasta terveydestä kyse, sen vuoksi kannattaa taistella <3 Tsemppiä muru paljon!

  Vastaa

  Fani
  tiistai 14. huhtikuu 2015 at 08:08 (1 kuukausi ago)
  Toivotaan parasta! :)

  Voi ei, ei sullakaan ole helppoa ollut. Mulla on kyllä niin tämän aikana mennyt usko Suomen terveydenhoitoon ja tuntuu, että tää ei ihan oikeasti voi olla totta. Olen tapellut niin paljon, että olen myös joutunut ottamaan yhteyttä potilasasiamieheen, sekä ylimpään johtoon. Mutta tuntuu, että ei sekään aina auta. Kaikista pahinta on ollut se kohteleminen. Mua on heitelty kuin tiskirättiä paikasta toiseen ja suoraan sanottuna jätetty oman onnen nojaan.

  Tuo on täysin totta! Sut leimataan helposti hulluksi, jos esim. vikaa ei löydy. Tottakai sä olet silloin hullu… Mä oon muutaman kerran miettinyt, että kun tuosta varpaasti ei ole mitään löytynyt, niin leimataanko mut vaan hulluksi, joka kuvittelee kivut ja kohta psykiatrisen ovet kolahtaa. :D Onneksi yksityinen ortopedi on todentanut sen, että siellä tosin tuntuu joku ylimääräinen. Huhu!

  Kiitos paljon ihana. <3 Nyt ei auta muuta kuin toivoa. <3

  Vastaa

  -J-
  tiistai 14. huhtikuu 2015 at 08:19 (1 kuukausi ago)
  Auts:/ Toivottavasti saat apua ja pääset haluamaasi ammattiin :)

  Vastaa

  Fani
  keskiviikko 15. huhtikuu 2015 at 07:50 (1 kuukausi ago)
  Peukut pystyyn! :)

  Vastaa

  Hannele
  tiistai 14. huhtikuu 2015 at 18:37 (1 kuukausi ago)
  Oho, onpa erikoinen vaiva. Toivotaan parasta huhtikuun lopulle. Tsemppiä!

  Vastaa

  Fani
  keskiviikko 15. huhtikuu 2015 at 07:50 (1 kuukausi ago)
  Tää on kyllä niin erikoinen, että huhu. :D
  Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Belegwen
  keskiviikko 15. huhtikuu 2015 at 08:35 (1 kuukausi ago)
  Tosi harmillinen vaiva! :/ Mä en luota yhtään lääkäreihin, tiedän niin monta turhaa diagnoosia tai niitä, jotka eivät vaan saa sitä, kun lääkärillä ei ole hajuakaan. Lopulta sitten aina epäillään, että potilaalla on päässä vika kun kipuja valittelee.
  Itselläkin kävi niin, että pohjeluu halkesi, mutta lääkäri sanoi että ei siinä mitään vikaa ole. Ambulanssikuski sitten sanoi, että kyllä siinä vaan on, kannattaa mennä uudelleen viikonlopun jälkeen lääkäriin. No sitten viikonlopun jälkeen menin ja siellä ihmeteltiin miksi olen jättänyt tulematta kun luu on halki. No kun lääkäri sanoi ettei siinä vikaa ole, venähtänyt vaan!! Siinä sitten mentiinkin heti leikkaukseen ja metallilätkä ruuveineen on nilkassa muistona…
  Tsemppiä jatkoon!

  Vastaa

  Fani
  torstai 16. huhtikuu 2015 at 08:03 (1 kuukausi ago)
  Herranjumala! Ei ole sullakaan kyllä kaikki mennyt nappiin. Mulla on nyt mennyt luotto lääkäreihin ihan totaalisesti. Mä en ymmärrä, että jos itsellä ei ole enää mitään hajua mitä se voisi olla, niin miksi ei laiteta lähetettä eteenpäin? Nyt jouduin maksamaan kauhean summan yksityisellä, että sain lähetteen. :o En kyllä ymmärrä Suomen terveydenhuoltoa ollenkaan…

  Vastaa

  Nena Sofia
  keskiviikko 15. huhtikuu 2015 at 19:14 (1 kuukausi ago)
  Voi jumantsuikka sentään mitä pelleilyä! Aivan järjetöntä kun ei viitsitä tutkia kunnolla vaan etsitään lähiten oikeankuuloinen diagnoosi kun ensimmäisistä tutkimuksista ei selviä mitään järkevää?! Tätä tää Suomen sairaanhoitopalvelujen taso on, toden totta! Ihme että sait edes jotain buranaa vahvempaa lääkitystä tuohon, vaikka ilmeisesti silläkään ei ole mitään merkitystä kipujen kannalta :/ Että kun pistää vihaksi tämmöinen!

  Toivotaan nyt kaikin voimin että jotain sitten kuun lopussa selviäisi kun Taysiin pääset, jospa ne vaikka osaisivat asiansa siellä. Paljon voimia sulle! <3

  Vastaa

  Fani
  torstai 16. huhtikuu 2015 at 08:07 (1 kuukausi ago)
  Täysin samaa mieltä sun kanssa! Kyllä tässä on niin monenlaisia tunteita koettu, että en edes itse ole aina pysynyt omien tunteiden mukana. Ja se, että sain vahvempia särkälääkkeitä oli niin monen ensiapua käynnin takana, että huhu. Tuntu, että tammikuussa sain istua ensiavussa enemmän kuin kotona. Mutta nyt odotellaan aikaa Tampereelle, josko siellä oltaisiin viisaampia. :)

  Kiitos <3

  Vastaa

  PS
  keskiviikko 15. huhtikuu 2015 at 21:13 (1 kuukausi ago)
  Toivottavasti apu löytyy pian. Jaksamista!

  Vastaa

  Fani
  torstai 16. huhtikuu 2015 at 08:07 (1 kuukausi ago)
  Toivotaan! Kiitos. :)

  Vastaa

  Nanne
  torstai 16. huhtikuu 2015 at 08:36 (1 kuukausi ago)
  Voi auts mikä tarina siulla! Se on jännä, että miten yksikin pieni ”vaiva” vaikuttaa NIIN KOKO elämään :/
  Miua alkoi nyt vähän jänskättään kun pari viikkoa sitten tanssitunnilla miulla tuli kans yksi varvas kipeäksi vaikka en lyönyt sitä mihinkään tai mitään ja huomasin viimeksi eilen, että se vihottelee vieläkin. Mutta voimahaleja ihan hulluna siulle ja toivotaan, että apu nyt löytyy! ♥♥♥

  Vastaa

  Fani
  perjantai 17. huhtikuu 2015 at 08:05 (1 kuukausi ago)
  Niimpä. Siis se, että se on vaan varpaassa ja se vaikuttaa niin paljon. :/
  Toivottavasti sulla menee vaiva nopeasti ohi, eikä siinä sun varpaassa ole muuta kuin joku venähdys? Mä en kellekään toivo tätä samaa mitä oon joutunut kokemaan. :/
  Kiitos paljon ihana, toivotaan että saan avun varpaaseen. <3

  Vastaa

  Eekku
  perjantai 17. huhtikuu 2015 at 20:58 (1 kuukausi ago)
  Kuulostaa ikävältä vaivalta ja oot kyllä saanu kokea kovia.Toivon että saisit vihdoinki apua vaivaan ja elään normaalia elämää

  Vastaa

  Fani
  lauantai 18. huhtikuu 2015 at 12:45 (1 kuukausi ago)
  Toivotaan parasta. Tää on kyllä kauhea vaiva, kun mitään ei löydy. :/

  VastaaPoista

Kiitos kommentista ♥